maandag 23 oktober 2017

Dag vogels, dag bloemen

Veel van jullie hebben het vast meegekregen, een wolf op de Veluwe. Op zich leuk nieuws.
Maar bij hoeveel mensen is het aangekomen, en ik bedoel, echt hard aangekomen, dat in de afgelopen 30 jaar er in beschermde natuurgebieden 75% van de insecten zijn verdwenen ?

Natuurlijk zijn daar veel mensen blij mee, griezelige kriebels, stekebeesten. Het is ook zo makkelijk om dan de vinger te wijzen naar de landbouw.  En dat overheden gifstoffen niet verbieden of ernstig afraden.

Insecten, iedereen vindt vlinders wel mooi, bij nachtvlinders wordt de groep al kleiner.
Menigeen houdt van bloemen, die leuke bloemen van een tuincentrum, fraaie gekweekte exemplaren. Vaak graag in fraaie potten op het terras.

Maar even serieus, het is herfst, de blaadjes vallen van de bomen, oeps bladblazer pakken!
Doe dat nu juist niet. Daar schuilt ook al het redden van insecten in. Zij die leven van de blaadjes of de schimmels. Redden van insecten niet nodig? Dat is een enorme vergissing.

Stel, er zijn weinig insecten meer. Wie zorgt voor de bestuiving? Geen insecten meer, wat moeten de vogels eten? En waar blijven de bloemen zonder bestuiving? Heeft iemand het wel door dat wij deels afhankelijk zijn van heel veel mooie insecten? En ook van de minder mooie insecten?

Dat die "rommel"wat wij dode blaadjes noemen voedsel is voor de grond?  En zij weer voedsel zijn voor andere dieren die ons voedsel bestuiven?

Tuurlijk, we kunnen denken "staan er weer van die pokken klavers tussen de tegels!" Gebruik maar lekker Round Up, maar ben je net zo lekker bezig als chemische bedrijven.  Kunnen we de insecten redden?  Ik heb goede hoop nu men is wakker geschud. Haal niet alle dode bladeren weg. Maak lekker een laagje voor bv pissebedden.  Heb je een mooie plant, tja soms lusten rupsen die ook, laat ze! Je wil toch ook van vlinders genieten? Plant eens geen mooie planten maar vrolijke bloemen in je tuin. Bloemen waar bijen en vlinders op afkomen en niet alleen die vlinderstruik. Dat is leuk voedsel maar geen waardplant.    

Wij kunnen naar de overheid kijken, maar laten we daar alsjeblieft niet op wachten. Ga niet denken ik voer de vogels en het is wel goed. Geef insecten de ruimte, hang een insectenhotel op. En geen wespenval.  Kijk een meikever (indien mogelijk) eens in de oogjes.  Je ziet een insect met een leuk snoetje. Bijna uitgestorven vanwege gif, nu is het extreem goed steenuilenvoer.

Wat ik wil zeggen, maak van je tuin geen strak plan maar een paradijsje voor insecten. Is goed voor de vogels en voor onze overlevingskansen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten