donderdag 31 december 2020

Een korte terugblik

Die lockdown geeft extra tijd tot het luisteren naar de radio. En dat is niet alleen top 2000 of Corona.
Het jippie gevoel van maandag, de AEX was boven de 600 punten. Hebben we niks aan.
Op woensdag het wauw, er is een nieuwe walvis ontdekt. Best knap als je hoort dat ie toch een slordige 30 meter kan worden. Maar die zwemt zo diep! Kan zijn, maar ook die moet ademhalen, dus ja, knappe walvis!

Oh hee, Nederland is laat met de vaccins. Hallo, wij moeten overal over polderen!
Die groep, nee die groep, oh hee er bestaan ook thuiswonende ouderen. Die kunnen naar de prikstraat komen. Ik stel voor haal ze op in een nu nutteloze partybus met spatschermen natuurlijk. Doe onderweg een leuke zoombingo met als prijs gratis wassen en watergolven.

Maar welk vaccin geven we ze? Dat ene met die Duitse naam of dat andere van Oxford. Ho, was dat niet na de eerste prik maar 50% veilig?
En dat andere 90% na de eerste prik? Onze Zuiderburen denken er over na, zullen we 5-6 of 12 weken wachten na de eerste prik?

In beeld worden dan mensen van bv 101 jaar gevaccineerd met de boodschap: het einde is in zicht.
Op die leeftijd klinkt dat niet zo gek, maar natuurlijk bedoelen ze dat niet.
Inmiddels hadden 250 agenten in Belgiƫ zich ziek gemeld. In hun wiek geschoten vanwege gemiste schietoefeningen en geen zin om internationale treinreizigers hun test resultaten in te zien.
Ik vraag me af of ze dan de positief geteste passagiers moeten neerschieten en ergens uit de trein mikken?
Maar dat probleem is opgelost, van de 250 zijn er nu nog maar 8 ziek.

Intussen zit men in Duitsland met de handen in het haar, leveringen komen niet. Moeten we daar nu van denken?  In ons ex-eurovriendje prikt men er lustig op los. Maar bedenken ze dat iets meer lockdown ook verstandig is?
Inmiddels zien wij weer wijze mannen op tv, de ene meer zwartkijker dan de ander.

Wat zou ik graag de positieve berichten van harte delen. We nemen afscheid van het corona jaar en op naar 365 normale dagen.Sorry, de realiteit spreekt het tegen. Na een nacht van bommen en granaten zal het nog wel even duren. Ik trek pas de champagne open als we allemaal de juiste vaccinaties hebben gekregen. 

De eerste dag dat ik geen handen meer mocht geven was op mijn verjaardag. Een week of 2 later bedacht ik dat er ook eens aan antiwoord van het jaar moet komen. Of meer een zin -zakmaarzeggen.
Oh we mogen niet meer knuffelen en huggen. Huggen, kom op zeg! De huidhonger werd spontaan uitslag.

Het woord van het jaar? Anderhalvemetersamenleving.En wat hoor ik dan vandaag? Iemand van het KNMI die aan sjoemelweerbericht wil doen. Want langjarig gemiddelde is "te moeilijk".
Eens in de 10 jaar sjoemelen ze met de temperaturen. Dat gaat op 1 januari ook in. Wij zijn blijkbaar net slim genoeg om het woord normaal te begrijpen.  Was het op bv 10 augustus 30 graden, warmer dan normaal, is dat het nieuwe normaal als het komend jaar op 10 augustus ook 30 graden is. Dat was het dit jaar niet, maar zo sjoemelen we ons door de opwarming heen?

Eigenlijk had normaal het woord van het jaar kunnen worden. Het oude normaal, het nieuwe normaal.
Hopelijk krijgen we een normale jaarwisseling, zonder de opgelopen frustratie van we mogen niks, ze pakken alles van ons af en onze tradities. Ook leuk om tijdens de lockdown eens beter te bekijken.
Oh oh wat erg ze pakken (wie ze?) onze tradities af. Maar kom, onze creativiteit kent geen grenzen.
Illegaal vuurwerk met een molotovcocktail combineren, mensen voor rotte vis uitmaken omdat ze een andere mening hebben, doodsbedreigingen zijn ook een hit.
En ja, we zijn allemaal wel klaar met dat Covid, maar dat blijft nog wel even.
Al denken sommige reisagenten van niet. Boek dit, boek dat. Onnozelaars!

De ergste versie is wel te bedenken in Bangladesh, die Rohingya vluchtelingen die nu worden verscheept naar eiland resorts. Zij boeken niet, ze hadden al een geheel onbetaalde voettocht uit Myanmar. Het land der Boeddhisten, oh ja die lui die zo vreedzaam zijn?  Of de onvrijwillige toeristen op Lesbos. Oh heerlijk, wonen op een Grieks eiland. Nou!
Onze lockdown versus 80 miljoen vluchtelingen? En heel veel corona slachtoffers.

Wees voorzichtig met de jaarwisseling, wees wijs de komende maanden en blijf gezond.
Wie weet kunnen we dan komende zomer weer eens het glas heffen met vrienden.
Een goed 2021.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten