dinsdag 22 september 2015

Struikrovers

Wel, wel, er is een wildpluk gilde opgericht.
Het is nu wachten op een Bromsnor gilde. De ouderwetse veldwachter die wel raad wist met stropers.

Wildplukkers zijn over het algemeen stropers. maar het soort sympathieke stropers waar niemand zich aan stoort. Hoewel..
Dat laatste komt nu ook steeds vaker voor.

Af en toe zie ik het zelf, mensen die met emmers vol bramen naar huis gaan. Soms komt er grover geschut aan te pas, stokken om noten uit de bomen te slaan.
Ik pluk af en toe eens wat bramen, soms wat brandnetels en heel stout, en heel soms jat ik een bloem of twee van een Oost-Indische-kers.

De antiplukkers die het een hype noemen, en ze hebben wat mij betreft gelijk, ergeren zich kapot aan dat leeghalen van groengebieden.
Niet alleen het feit dat de vogels niks meer vinden, maar, helemaal terecht, het platwalsen van natuur, het verstoren van gebieden.

Behalve de plukkers zijn er meer struikrovers. Fotografen die soms veel te ver gaan voor die ene mooie plaat.

Als wij nu allemaal willen genieten van het moois, laat dan wat hangen voor de vogels, laat de paddenstoelen staan voor een volgende fotograaf en sloop ze niet ter meerdere glorie wat determinatie heet.

En die bordjes met allerlei verboden? Wees blij dat niet op elk wandelpad brommers en motoren mogen.
En gelukkig zijn in veel gebieden ook loslopende honden verboden.

Ik zou zeggen eet je suf aan zevenblad en maak van heermoes maar 100% natuurlijke schuursponsjes.
Luister niet zo snel naar alle paddenstoelenkenners, veel roepen er ook maar wat en een paar duizend mensen ondervinden dat. Vergiftiging. Maar lekker was ie, bij dat biefstukje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten