dinsdag 3 juni 2014

Blokje Gouds? Nee, vreemdgaan

Wat is dat nu voor een titel?
Simpel, deze Goudse is eens gaan rondwandelen in een andere Hollandse stad. De oudste stad van Holland.
Een dagje Dordrecht gedaan. Dat deels met een gids en vervolgens op een bootje.

Dordrecht is wel een stukje groter, en beleefde iets eerder haar hoogtepunt van belangrijk zijn.
Toch zijn er ook gemeenschappelijk stukjes historie. Gelegen aan rivieren, dat was een prima manier om de schippers als melkkoe te zien.

Zo deelden we ook de opstand tegen de Spanjaarden. Uit de diverse steden van Holland kwamen de remonstranten bij elkaar. De synode van Dordrecht.

Nu is op stap gaan met een gids leerzaam, maar ik word er zelf onrustig van. Teveel jaartallen. Iets teveel informatie per gebouw. Toch zie je zo wel wat oude panden, van prachtig tot nogal "lelijk".
Je loopt met een groepje dus je moet bij elkaar blijven, best moeilijk als je ineens vanuit je ooghoek een pittoresk steegje ziet.

Al wandelend zag ik overeenkomsten met Gouda en Leiden, pas vanaf het water werd het echt verrassend.
Het deed bijna Venetiaans aan. Balkonnetjes boven het water, tuinen die deels boven het water hangen. Oude muren met gaten waar dan plotsklaps een vijgenboom uit groeit. Fraaie bruggen en bruggetjes en erg veel bootjes.

Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt? Nee hoor, helemaal niet. Dat ging op voor de vroegere schippers vanwege het stapelrecht en het soms wilde water rondom de stad.

Ik kan het jullie van harte aanbevelen.


1 opmerking: