zaterdag 17 september 2011

Onnozelaars


Na een aantal uurtjes met verbazing tv kijken ben ik tot de conclusie gekomen dat onnozelheid heerst.

Het begint bij DWDD waar tafelheer Marc-Marie zijn  shirt amper durft te laten zien voor het geval er psychotische mensen kijken.
Na enig aandringen laat hij het uiteindelijk zien.  De afbeelding met een tekst dat het een signaal van God is. De afbeelding: een hand met de palm naar voren gericht, duim, wijsvinger en pink steken omhoog.
En ja hoor, daar komen ze met het gegis.
Het teken van de duivel, nee rappers gebruiken het ook, de Grijze Wolven? Vaag hoor ik nog iets van Zwarte Panters.
Marc-Marie, als je nu zo’n shirt koopt/draagt, wellicht handig te weten dat die hand het gebarentaal gebaar voor liefde is.

Niet veel later kijk ik met gekrulde tenen naar Zembla. Over hoe de meest gelezen krant mensen kapot kan schrijven. Met geheel onterechte artikeltjes over “bedrogen mensen”  en het hier en daar behoorlijk naar “belangenverstrengeling”  riekt.

Belangenverstrengeling,  en zo  is het maar een klein sprongetje naar DE ergernis van de dag.
De minister van centen roept voor zijn beurt, onze staatsveiligheid is in gevaar vanwege uitermate knullig gebrek aan computerkennis.  We bezuinigen ons kaal, we mogen op een houtje bijten…lijkt me rampspoed genoeg.
Maar nee, een aantal politici heeft wat anders gevonden.
Laten we de Gouden Koets gaan strippen!

Ik vind het- hoe zeg ik het netjes- een schande.  Mariko  Peters van Groen Links (laatst zelf nog onder vuur vanwege een akkevietje) en Harry van Bommel van de SP vinden dat de majesteit niet kan rondrijden in een koets met half naakte zwarte mensen er op.
Alsof ze vol trots laat zien over ons duistere verleden.  Die koets, een heuse Spijker, een geschenk van het volk aan de toenmalige vorstin. In 1898 gemaakt.

Die koets, of je ‘m nu mooi vindt of niet, het is cultureel erfgoed.
De afbeelding is gemaakt kort na de afschaffing van de slavernij en nog tijdens ons koloniale tijdperk.
Dus nu een aantal muggenzifters niets anders kan bedenken dan na 113 jaar die afbeelding gaan strippen?
Geschiedvervalsing plegen? Als het al geen vandalisme heet.

De slavernij is een ronduit verwerpelijk stuk geschiedenis. En zo zijn er nog meer hoofdstukken in onze geschiedenisboeken die we eens met opgetrokken wenkbrauwen kunnen bekijken.
Moeten we dan straks uit elk oud gebouw het teken VOC laten verwijderen?
Wellicht is een moderne versie van de beeldenstorm ook nog een mogelijkheid.

Mariko en Harry, ik vind die protserige koets ook niet mooi, maar afblijven van die 8 pk Spijker, het is een klassieker!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten