dinsdag 15 maart 2011

Bijen

Het blijft in mijn gedachten zoemen, de Zembla aflevering van afgelopen zaterdag. Over de bijensterfte.
Al jarenlang is het af en toe aan de orde, en dan ineens een tijd niets. Er is komkommernieuws maar als het bijen betreft lijkt het kwakkelnieuws.
Natuurlijk is Libiƫ nu een hot item en zitten we te gruwelen bij de beelden vanuit Japan. Ik ben de laatste die daar de schouders bij ophaalt.
Wij mensen kunnen geen aardbeving of tsunami stoppen. Maar een aankomende ramp nog wel.

Ja, de massale sterfte van de honingbij. Dat klinkt een beetje als vette pech voor de honingdas, de honingvogel, Winnie de Pooh en de honingliefhebbers onder ons.
De bijensterfte is heus een serieus probleem. Met als ik het even bot mag uitdrukken, maffiapraktijken?

De honingbij. Een erg ijverig insect. Nu is het imago van insecten al niet best, en draag je een zwart/geel gestreept pakje? Oei. Zwart/ geel associƫren veel mensen met een wesp. Zodoende sterven veel nuttige en onschuldigen insecten in die nare wespenvallen of die gruwelijke elektronische vliegenmeppers.Zwart/geel is niet altijd een wesp en niet elke wesp is "gevaarlijk".
Wat te denken van die insecten met hun verkleedpakjes, de zweefvliegen? Totaal ongevaarlijk voor ons, heel nuttig in de tuin. Dodelijkste 60? Ja, als je een bladluis bent.

De honingbij, bijzonder nuttig. Sterker nog, van levensbelang. Als we bedenken dat 67% van alle inheemse planten bijen nodig hebben voor bestuiving. En ongeveer 33% van de landbouwgewassen.
Voorbeelden genoeg. Geen bijen, geen tomaten, geen tomaten geen ketchup, geen spaghetti saus.
Geen bijen, geen zonnebloemen. Geen zonnebloemen, geen zonnebloemolie, geen koekjes of chips gebakken met.... Geen bijen, geen avocado's, mandarijnen, aardbeien en noem maar op.

Wereldwijd is men aan het onderzoeken wat die bijensterfte veroorzaakt. Ik kwam aparte opties tegen.
Vanwege de elektro-magnetische velden door mobiele telefonie. In Orleans (Frankrijk) is een expert bezig.
Hij kreeg al rechtszaken aan de broek. Volgens hem heeft een nieuw gif er voor een groot deel schuld aan.

In Nederland hebben we ook een gerenommeerd instituut. De Wageningen Universiteit.
Zij houden het op de varroa mijt, een kleine parasiet.  Ik ben geen deskundige maar mijn tenen begonnen te krommen als ik dan zie dat eigenlijk alleen Wageningen stug blijft volhouden dat het niet door insecticiden komt.

Vanwaar die dwarse opstelling? Aha! De onderzoekers krijgen hun fondsen uit....de pot van de gifmengers.
Tja, wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
Insecticiden, we willen allemaal gave appels, we willen een brede keuze aan producten. Er mag geen knaagspoortje aanzitten. Dood aan de plagers en knagers.
Maar bedenk goed, dat is ook de dood aan de goeie gasten. De bijen.  En zo fladdert er dan een enorme voedselcrisis over onze planeet.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten