dinsdag 8 maart 2011

Vogelen

Het is een werkwoord met meerdere betekenissen. In dit geval het kijken naar vogels.
In ons drukke landje waar weinig wild wordt gezien en waar het met het huidige kabinet er niet beter op gaat worden, zijn er gelukkig nog vogels.

Vliegend wild dat vaak niet zo erg wild overkomt. Maar we komen ze allemaal tegen.
De patatkippen (stadsduiven)de febo-reigers en soms erg veel krijsende meeuwen.
Vogels zijn overal en vaak ook een eerste kennismaking met de natuur.

De meeste mensen hebben wel iets met vogels. Er gaat per jaar vaak een kapitaal aan voer over de toonbanken. Voedertafels, pindanetjes, vetbollen en strooivoer. Dan zijn er de nestkastjes, vogelbadjes in tuinen.
Dan zijn er veel mensen die voor de vogeltjes het tafellaken buiten uitkloppen.
Of men gaat de natuur in om van een boswachter of een overijverige vrijwilliger vogel weetjes op te doen.

Je hebt ook de meer fanatieke vogelaars, die na het horen van een gerucht dat er ergens een vreemde vogel zit de auto in springen en een uur later staan ze rijen dik met hun telescopen, camera's en notitieboekjes.
De trektellers, ook weer een soort apart. Kortom, Nederland kan het maar druk hebben met vogels. Voor elk wat wils.

Niet alle vogels zijn even welkom op elk moment. Wil je een weg aanleggen en ineens bedenken oeverzwaluwen van  "mwah, laten we hier eens gaan broeden" dikke pech , weg blijft nog even gesloten.
Bij menigeen is er wel een keer een brievenbus gekraakt door koolmezen. Of zit er ineens een vogelnestje in het badkamerraampje.
De lichte slapers onder ons zullen wellicht de lijster soms vervloeken, of de bosuil die zijn naam niet altijd eer aan doet. En een gazonnetje met zwanenmest is ook niet prettig.


Maar geef toe, genieten we niet van het zien van een roodborstje? Niet eens een lief vogeltje al zet die grote ogen op. De mooie geluiden van overvliegende ganzen? Een troepje mezen met soms staartmezen in hun kielzog? Dat zijn toch wel de dotjes uit onze vogelwereld, kleine bolletjes met veel staart.

Dan zijn er ook mensen die wat enger met vogels omgaan. Persoonlijk ben ik geen voorstander van sites waar men waarnemingen kan plaatsen. Dat kan onrust en verstoring veroorzaken.
Dat wij vogels kijken is mooi, maar de vogels moeten er niet onder lijden.


Sinds de komst van de webcam is het nog meer genieten.
Wereldwijd zijn er particulieren die webcams in hun tuin hangen en zie ik een Afrikaanse Oehoe in een bloempot broeden, of het hele kleine nestje van een kolibrie in Californië. Erg leuk, maar wij hebben zelf ook veel mooie vogels.

En dan boffen we met de webcams van Vogelbescherming. Niet allemaal de braafste vogeltjes van de klas.
Neem nu de roofvogels en uilen. De slechtvalk, de snelste vogel. En met een adorabel ouderinstinct.
Onze kleinste roofvogel, het steenuiltje waarvan we het hele seizoen een inkijk hebben wat betreft hun familieleven. Wat te denken van onze grootste roofvogel, de oehoe. Zo enorm zeldzaam in ons land en wat boffen we dat wij die fraaie dame ongestoord kunnen bekijken.

Men is vaak verrukt van de zangvogeltjes, kijkt met een glimlach naar jonge eendjes.  Ik zou zeggen, kijk ook eens op www.beleefdelente.nl  Als jullie dan voor het eerst jonge steenuiltjes zien, geloof me, totaal verloren!
Ze zijn leuk en net als alle roofvogels enorm nuttig.

Gelukkig zijn ze beschermd, echter, er blijven gevaren. Mensen die roofvogels om zeep helpen.
Het zijn geen concurrenten, de tijd dat we dachten dat uilen de boodschappers van de dood waren is ook lang achter ons.
Wat nu nodig is dat we meer van deze mooie vogels krijgen. Dat men na het zien van Harry Potter denkt leuk,  een tamme uil, denk eens even na. Dat de handel op o.a. internet rap stopt.  Dat het houden van roofvogels alleen nog toegestaan is voor erkende valkeniers.
En namens de vogels hoop ik dat alle landgenoten van boven de 18 een petitie willen tekenen.
Ik zou het bijna gelijk een steenuiltje willen bedelsnurken, u op oehoe-se wijze bedanken.
Even invullen, u hoeft er verder geen veer voor te laten.



http://petities.nl/petitie/verbod-op-het-houden-en-fokken-van-inheemse-beschermde-roofvogels

2 opmerkingen: